„Guvernul examinează mai multe opțiuni pentru a ajuta la crearea unui mediu mai stabil în scopul repatrierii cadavrelor victimelor care mai sunt la fața locului”, a declarat el, subliniind că 23 de anchetatori olandezi urmează să se deplaseze la fața locului, susținuți de 40 de membri ai jandarmeriei „neînarmați”.
La o zi după aducerea a 40 de cadavre în Olanda, joi au fost repatriate alte 74 de corpuri neînsuflețite în două avioane din Ucraina.
„Examinăm posibilitățile de stabilizare a zonei, nu este sigur că acest lucru va funcționa, sunt necesare acorduri internațional, un mandat legal și examinăm toate acestea”, a adăugat el.
Potrivit presei olandeze, Olanda, Australia și Ucraina lucrează la o rezoluție care să fie depusă la ONU în vederea autorizării unei prezențe armate pentru protejarea anchetatorilor și garantarea integrității locului tragediei.
În timp ce numeroase corpuri neînsuflețite se află în continuare la fața locului, cei 40 de jandarmi „vor susține ancheta și căutarea cadavrelor”, a afirmat premierul.
„Este o regiune care, din martie, este mai instabilă și unde sunt activi separatiștii. Prin urmare trebuie acționat cu prudență și de aceea Guvernul a promis să sporească această prezență, dar acest lucru va fi făcut pas cu pas și cu multă prudență”, a adăugat el.
Avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines, care a decolat în urmă cu o săptămână de pe aeroportul Amsterdam-Schiphol, a fost doborât de o rachetă cu 298 de persoane la bord, dintre care 193 de olandezi, iar acuzațiile s-au îndreptat în principal înspre separatiștii proruși care controlează zona din estul Ucrainei.
Premierul australian Tony Abbott, a cărui țară a pierdut 28 de cetățeni care se aflau la bordul avionului malaysian, a asigurat că 50 de polițiști australieni sunt pregătiți să meargă la fața locului sub conducerea ONU.